/srv/irclogs.ubuntu.com/2017/10/31/#ubuntu-my.txt

UbuntuMY<myfenris> Pong02:47
UbuntuMY<akh_Amirul_Idzham> @akh_Amirul_Idzham, Betul ke utk upgrade to 17?03:30
UbuntuMY<akh_Amirul_Idzham> sudo apt update && sudo apt dist-upgrade03:32
UbuntuMY<apisznasdin> @akh_Amirul_Idzham, do-release-upgrade03:36
UbuntuMY<akh_Amirul_Idzham> Ok👍03:36
UbuntuMY<UmarzukiCell> ubuntu 16.04 dh tukar /etc/resolve.com nameserver 8.8.8.803:47
UbuntuMY<UmarzukiCell> tp masih tk blh ping google.com03:47
UbuntuMY<UmarzukiCell> tp ping 8.8.8.8 lepas03:47
UbuntuMY<UmarzukiCell> pasal apa?03:47
UbuntuMY<cubaan123> Dns request dari ubuntu tu dpt respon x03:49
UbuntuMY<cubaan123> tcpdump -nni any udp port 5304:07
UbuntuMY1<jipangmenjerit> @UmarzukiCell, macam aku kena, tak boleh ejas terus kat resolv.conf05:09
UbuntuMY1<UmarzukiCell> Tu le, pening05:45
UbuntuMY1<Sharuzzaman> @jipangmenjerit, Kalau adjust jadi apa?05:51
UbuntuMY1<jipangmenjerit> @Sharuzzaman, kalau adjust tak jadi apa..haha05:51
UbuntuMY1<jipangmenjerit> network ubuntu baru ni memang tak kasi usik file resolv.conf, kena ubah dalam satu file ni05:52
UbuntuMY1<jipangmenjerit> lupa pulak file ape05:52
UbuntuMY1<jipangmenjerit> kalau kat depan komputer boleh ingat semula05:52
UbuntuMY1<ahazaril> As salam..siapa ada buat servis install apps dalam ubuntu?06:07
UbuntuMY1<Sharuzzaman> @ahazaril, Apps apa?06:07
UbuntuMY1<ahazaril> Evergreen ILS..software perpustakaan06:08
UbuntuMY1<ahazaril> Dah try install..tapi ade keluar error cannot find -ldbdpgsql06:08
UbuntuMY1<Sharuzzaman> @ahazaril, ubuntu version apa?06:18
UbuntuMY1<ahazaril> @Sharuzzaman, Ubuntu server 16.006:18
UbuntuMY1<Sharuzzaman> ni ILS version berapa?06:20
UbuntuMY1<ahazaril> 2.12 series..06:21
UbuntuMY1<Sharuzzaman> postgresql dah install?06:21
UbuntuMY1<jipangmenjerit> biasa kalau tak jumpa macam tu library missing06:30
UbuntuMY1<nanasklinux> Bila awek Hindustan nak tanya pasal linux07:13
UbuntuMY1<nanasklinux> Gara2 share pasal Ubuntu dlm group FB Ubuntu huhu07:13
UbuntuMY1<myfenris> Dahsyat207:20
UbuntuMY1<nanasklinux> Kena la taip bi haha ..   nasib baik ada Google translator huhu .  Janji dia Paham sudah07:35
UbuntuMY1<myfenris> Lawan jgn x lawan features10:08
UbuntuMY1<myfenris> Malay language :)10:08
UbuntuMY1<apisznasdin> @jipangmenjerit , @myfenris Ubuntu Release Party, perlu sediakan apa2 ke?10:31
UbuntuMY1<myfenris> Projector n Internet ;)10:43
UbuntuMY1<apisznasdin> @myfenris, projector 4:3 ada la sini10:49
UbuntuMY1<nanasklinux> @apisznasdin, Makan ..snack hahaha10:50
UbuntuMY1<jipangmenjerit> @apisznasdin, ok la tu10:51
UbuntuMY1<jipangmenjerit> @nanasklinux, makan gi mamak je10:51
UbuntuMY1<apisznasdin> @nanasklinux, tak ada bajet, kalau nak potluck ok je10:52
UbuntuMY1<Piye926> @jipangmenjerit, Sebab network manager kontrol..kalau ubah pun xjalan..10:53
UbuntuMY1<apisznasdin> aku sediakan oblong table, bukan burger  ðŸ˜10:53
UbuntuMY1<UmarzukiCell> @Piye926, proper way ubah mcm mana?11:01
UbuntuMY1<UmarzukiCell> direct edit memang result yg sama11:01
UbuntuMY1<UmarzukiCell> buntu den11:01
UbuntuMY1<UmarzukiCell> config /etc/network/interface lepas tu disable NetworkManager?11:03
UbuntuMY1<Piye926> From techrepublic.com  https://www.google.com/amp/www.techrepublic.com/google-amp/article/how-to-prevent-ubuntu-from-overwriting-etcresolv-conf/#ampshare=https://www.techrepublic.com/article/how-to-prevent-ubuntu-from-overwriting-etcresolv-conf/11:07
UbuntuMY1<Piye926> 👆 try ni @UmarzukiCell11:07
UbuntuMY1<Piye926> @UmarzukiCell, Xjalan gak ni..mmg start yg 17 kot dia mmg guna networkmanager tu11:08
UbuntuMY1<Piye926> Ada satu lagi yg akubperasan lokasi resolv tu bkn dkt /etc/resolv.conf11:10
UbuntuMY1<Piye926> Tp mcm ada satu lagi dynamic /etc/resolvconf/resolv.conf something like that11:11
UbuntuMY1<UmarzukiCell> ni 16.04, owner server kata tiba2 tk boleh pergi internet11:12
UbuntuMY1<UmarzukiCell> bila cucuk laptop pakai kabel server tu boleh pula11:12
UbuntuMY1<Piye926> Adding DNS' to Ubuntu without editing `etc/resolv.conf` - Ask Ubuntu  https://askubuntu.com/questions/903851/adding-dns-to-ubuntu-without-editing-etc-resolv-conf11:15
UbuntuMY1<Piye926> Ada distro upgrade ke?11:15
UbuntuMY1<Piye926> Svr tu benda ni jadi kt nbook aku lepas upgrade ke 17.04 dr 16.xx11:16
UbuntuMY1<Piye926> Overwrite resolv..11:17
UbuntuMY<myfenris> 👍🏻11:56
ejatello .. anybody home .. 12:06
UbuntuMY<UmarzukiCell> @Piye926, Nanti confirm dgn owner server12:13
UbuntuMY<gg> @nanasklinux, bukan sbb nama fn asklinux ke?12:14
UbuntuMY<msyukor> Party ni brp org dtg ni?12:32
UbuntuMY<msyukor> Ubuntu 17.10 kat mana disable naper kerap tiba2 screen rotate?12:45
UbuntuMY<UmarzukiCell> Bila party? Lost12:50
UbuntuMY<msyukor> 4hb ni kan? Ker dah tukar?13:00
UbuntuMY<jipangmenjerit> @msyukor, masih sama13:40
UbuntuMY<nanasklinux> @gg, Hihi .. ya kot .dia nampak id aku terus tanya ..13:48
UbuntuMY<jipangmenjerit> @msyukor, stakat ni bawah 15 yang datang..tu pun tak confirm..hahahahaha13:50
UbuntuMY<UmarzukiCell> Ada borang ke?14:01
darkniteselamat malam14:07
darknitesyazwan...mungkin saya lain kali kot14:08
ejatselamat malam pak darknite14:23
ejatduduknya di mana pak14:23
darkniteada la pak ejat14:31
ejatselatan ? utara ? timur ? barat ?14:31
UbuntuMY<SangCicak> Test12314:33
ejattest diterima @sangcicak14:34
UbuntuMY<SangCicak> Wow emoji support jgk 🤔14:38
ejatsetakat nie kat nampak je emoji kat channel nie .. 14:41
UbuntuMY<SangCicak> 👏👏14:41
darkniteselatan pak14:53
ejatkawasan elite tu .. owh lupa .. bapak juga golongan konsultant elite14:57
darknitetiada la pak15:01
UbuntuMY* gg newbie15:10
UbuntuMY<gg> ehh slap jadi x?15:10
UbuntuMY<UmarzukiCell> gg ez15:12
UbuntuMY* CikguYob 15:13
ejat?15:23
jipang_menjeritduo15:36
jipang_menjerit*dup15:36
UbuntuMY<jipangmenjerit> @UmarzukiCell, borang ape? borang kawin lagi?15:37
UbuntuMY<UmarzukiCell> Mano ko dapat total 15 orang nak datang tu?15:41
UbuntuMY<myfenris> fb?15:42
darkniteok la 15:59
darknitenak masuk tido16:00
UbuntuMYCoway769 was added by: Coway76918:16
UbuntuMY<Coway769> Salam..ubuntu ni apa?18:17
UbuntuMY<awazwa> os21:04
UbuntuMY<msyukor> Salam tuan tanah. Boleh post sikit gambar tempat yg akan buat Ubuntu Release Party Sabtu ni ?22:52
UbuntuMY<msyukor> Kalau x ada aral, ada sikit mknn dan minuman utk event tu 😁22:53
UbuntuMY<myfenris> @msyukor, Terima kasih23:40

Generated by irclog2html.py 2.7 by Marius Gedminas - find it at mg.pov.lt!