/srv/irclogs.ubuntu.com/2020/10/14/#kubuntu.txt

=== guiverc2 is now known as guiverc
=== saigel__ is now known as saigel
o_h_e[m]Anybody know if plasma 5.20 is planned for kubuntu 20.10?02:20
Maikprobably not officially, i bet you have to add the backports PPA as usual02:26
Maikso 20.10 will stick to 5.1902:29
IrcsomeBot1<DarinMiller> Rik mentioned he might make a special PPA that has the new QT, but I don't think he will use the backports ppa.  I think qt 5.15 was landing in the debian repos which could ease the ppa creation, but often some of the required packages might be stuck in some other approval loops.02:34
o_h_e[m]Alright thx02:40
IrcsomeBot1Katie Tuller was added by: Katie Tuller02:57
IrcsomeBot1<shuhao zhang> does it print any error?03:45
=== kubuntu is now known as Guest17086
IrcsomeBot1<QuakeString> can anybody help me to fix dns ?05:20
IrcsomeBot1<Derek Slegr> even though char exists06:02
lordievaderQuakeString, what kind of DNS issues do you have?06:04
viewer|53hi everyone, I'm having a little trouble with Kubuntu. I does not allow me to set the refresh rate to 60hz, even though my television is capable of doing so (both Ubuntu and Windows 10 recognized that)07:12
lordievaderviewer|53: Could you pastebin the output of `xrandr`?07:15
lordievader!paste07:15
ubottuFor posting multi-line texts into the channel, please use https://paste.ubuntu.com | To post !screenshots use https://imgur.com/ !pastebinit to paste directly from command line | Make sure you give us the URL for your paste - see also the channel topic.07:15
viewer|53lordievader,  certainly: https://paste.ubuntu.com/p/jjqYmMnv4b/07:17
lordievaderLooks like the resolution is too high to deliver it at 60Hz.07:18
lordievader1440p is supported at 60Hz.07:18
viewer|53the "problem" is that this is only true on Kubuntu07:19
viewer|53I can output 60hz at 4k from Ubuntu, Windows 10 and my PS407:20
lordievaderWhat video card and driver are you using?07:20
viewer|53lordievader, 06:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] (rev c6)07:21
viewer|53lordievader, Ubuntu 19.10 actually had the same problem, but it was sorted out on 20.0407:22
lordievaderAnd the driver?07:22
lordievader(`sudo lspci -k`)07:22
viewer|53lordievader, $ sudo lspci -k | grep Radeon07:24
viewer|5306:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] (rev c6)07:24
viewer|53        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series]07:24
lordievaderYou want one more line 😉 (sudo lspci -k |grep -iA 2 radeon07:25
lordievader)07:25
viewer|53sure, okay!07:27
viewer|53lordievader, jones@bat:~$ sudo lspci -k |grep -iA 2 radeon07:27
viewer|5306:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] (rev c6)07:27
viewer|53        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series]07:27
viewer|53        Kernel driver in use: amdgpu07:27
viewer|53        Kernel modules: amdgpu07:27
viewer|53the reason I want 60hz is that without it mouse movement gets choppy and imprecise, BTW07:29
viewer|53at least that's what I observed on Ubuntu 20.04 and Windows 1007:30
viewer|53and it's choppy on Kubuntu07:30
lordievaderviewer|53: This seems to be your issue (quite old though): https://gitlab.freedesktop.org/drm/amd/-/issues/10907:30
lordievaderThe last post by Alex suggests a solution, but I'm not really sure what he means.07:32
viewer|53well I have no idea what he's talking about, that's above my paygrade07:33
viewer|53this may mean that for now Kubuntu is not for me, sadly07:34
viewer|53quite annoying07:35
viewer|53thank you for the help07:35
viewer|53maybe KDE Neone sorted this out already?07:35
viewer|53I'm kinda tired of installing stuff hahaha07:36
IrcsomeBot1<sammy_v> Try changing mouse sensitivity.07:38
viewer|53IrcsomeBot1, this helps with the speed, but the movement is still choppy and imprecise07:39
lordievaderviewer|53: Do you have multiple hdmi ports on your tv/monitor?07:39
lordievaderhttps://www.reddit.com/r/archlinux/comments/5r6100/has_anyone_gotten_any_amd_gpu_to_run_4k60hz/ says he got it working by switching hdmi ports07:40
viewer|53yes I do07:40
viewer|53I did switch once, I'll try once more07:40
IrcsomeBot1<Swift110> Cool07:40
viewer|53okay switched ports, I'll try a reboot.07:41
viewer|23lordievader, yeah.. it didnt work07:46
viewer|23I'll try booting KDE Neon07:46
viewer|23if that doesn't work, I'll have to resort to Gnome07:47
viewer|23this 4k thing seems really problematic right now... I really thought everything would work automatically already but no07:48
viewer|75lordievader, I "solved" the issue: my TV only seems to output 60hz on GAME MODE. So I enabled Game Mode 24/7. Now the 60hz is available and everything work as intended. I'm staying on Kubuntu.08:23
viewer|75lordievader, thanks!08:25
lordievaderWow, what a solution.08:30
lordievaderGreat find though08:30
lordievaderNo problem, glad you fixed the issue.08:34
viewer|75;)08:36
user|50518kubuntu me android applicaton kaise work  karta he08:39
user|50518kubuntu me android applicaton kaise work  karta he08:40
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, I can't access internet08:42
IrcsomeBot1<QuakeString> Even though I can ping google.com, … Can ping 8.8.8.808:43
IrcsomeBot1<QuakeString> Telegram can connect08:43
IrcsomeBot1<QuakeString> But can't open website in browser08:43
lordievaderQuakeString, assuming you have dig what is the output of `dig -t A google.com @8.8.8.8`?08:44
mozammelI cant ping google.com, but I cant open google.com in brwoser, I've check multiple browser, telegram can use internet, but other app cant use. looking for help.08:48
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, I did not check this command08:49
IrcsomeBot1<QuakeString> but previously DNS was different. now I've check DNS to 8.8.8.8 and 8.8.4.408:50
lordievaderQuakeString, well please try.08:50
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, sorry, I cant try now. i'm now out.08:52
IrcsomeBot1<QuakeString> I'll do it once i get back.08:53
IrcsomeBot1<sammy_v> @QuakeString, Enable browser access in firewall.09:13
IrcsomeBot1<sammy_v> Did you play with firewall settings?09:13
IrcsomeBot1<QuakeString> @sammy_v, i did not.09:13
IrcsomeBot1<sammy_v> Reset firewall to default setting.09:13
IrcsomeBot1<QuakeString> how to do that ?09:13
IrcsomeBot1<sammy_v> Open firewall setting and choose reset option09:14
IrcsomeBot1<QuakeString> there is a firewall app ?09:14
IrcsomeBot1<sammy_v> It should be.09:15
IrcsomeBot1<QuakeString> no09:15
IrcsomeBot1<QuakeString> there is no app default installed to manage firewall09:15
IrcsomeBot1<sammy_v> Kde desktop has a firewall.09:15
IrcsomeBot1<QuakeString> kde desktop system settings has no setting for firewall, only proxy setting is there.09:16
IrcsomeBot1<sammy_v> Reset network card09:16
IrcsomeBot1<AndyKG> (Photo, 720x1280) https://irc-attachments.kde.org/9l00Ji7l/file_37654.jpg Nope it's not there09:31
IrcsomeBot1<AndyKG> (Photo, 720x1280) https://irc-attachments.kde.org/zY6liahY/file_37655.jpg09:31
lordievadersammy_v perhaps first investigate the problem before suggesting random fixes?09:44
IrcsomeBot1<GalantGTR> Hi people. I have a problem, the sound icon in the tray is lost...and I don't have a sound too...who know the issue? Please let me know (KUbuntu 20.10)09:49
IrcsomeBot1<mx_tom> @AndyKG, Did you scroll down all the way?09:53
IrcsomeBot1<mx_tom> @GalantGTR, Try "sudo apt install pulseaudio pavucontrol" … Could be that one of the two packages is missing10:02
IrcsomeBot1<GalantGTR> @mx_tom, Not fixed10:08
IrcsomeBot1<GalantGTR> 😭😭😭10:08
IrcsomeBot1<GalantGTR> No sound icon in the tray and no sound...10:09
IrcsomeBot1<GalantGTR> And I think that was not a good issue from Ubuntu-Comunity(ubuntu help website) to post that...because it's a trash, garbage...u know, there was wright that uninstall pulseaudio and than reinstall it again...10:12
IrcsomeBot1<GalantGTR> It's a lie...it brings more troubles...10:12
IrcsomeBot1<AndyKG> @mx_tom, I did it's not there. Have you installed 5.9 yet?10:15
IrcsomeBot1<mx_tom> @GalantGTR, I am not sure I was able to understand you. What was bad to post and what brought more trouble?10:27
IrcsomeBot1<mx_tom> If you go to your applications menu can you open Pulseaudio Volume countrol? And if so, can you see your speakers and change its settings?10:28
=== atlas_ is now known as Guest2899
IrcsomeBot1<mx_tom> @AndyKG, No I haven't. Where did you download the files from? https://kernel.ubuntu.com? Do you have a vmlinux file of 5.9 in your /boot after you have installed the kernel after running "sudo dpkg -i *.deb"? If you downloaded the right files they definitely should.10:35
IrcsomeBot1<mx_tom> Also what is the output of "uname -r"10:35
IrcsomeBot1<GalantGTR> @mx_tom, I can't find a solution why I don't have an icon (speaker) in my tray...and where is the sound...windows 10 is Ok10:36
IrcsomeBot1<AndyKG> @mx_tom, http://ubuntuhandbook.org/index.php/2020/10/linux-kernel-5-9-released/10:36
IrcsomeBot1<AndyKG> @mx_tom, 5.9 on Deepin 5.8.13 on Kubuntu (I installed this some time ago)10:37
IrcsomeBot1<mx_tom> @AndyKG, And is it the vmlinux of 5.9 in /boot ? Should be after following that guide. That's really strange10:41
BluesKajHi all11:22
=== luke is now known as Guest16107
IrcsomeBot1<petersaints> @RikMills, I'd really love to see a "semi-official" Backport PPA for Qt 5.15 and Plasma 5.20.12:51
user|44604on facebook the past 2 days all dosent load says i need a new server am using ubuntu linux firefox what should i change. ThankYou.12:55
IrcsomeBot1<QuakeString> (Photo, 1280x960) https://irc-attachments.kde.org/e7DQT0i3/file_37662.jpg Hi, Thanks for hepling, here is output12:55
user|44604will try google?12:58
birth1markHi13:09
birth1markquick question. How do I update my kubuntu to kde 5.20?13:09
Maikand another one... people, switch either to Neon or go rolling release :D13:17
Atahualpahi! short question: how can i change/modify the ugliness of sddm ?13:29
Atahualpawhy did something good changed?13:33
BluesKajAtahualpa, system settings>worspace> startup and shutdown>splash screen>click on the "get new spalsh screens" button13:35
AtahualpaBluesKaj: already tried that and looks awful13:35
BluesKajAtahualpa, oops I meant login screens13:37
AtahualpaBluesKaj: don't worry. I know where to change :)13:38
IrcsomeBot1Paulo Humberto was added by: Paulo Humberto13:38
BluesKajAtahualpa, well, i don't know what you know :-)13:39
IrcsomeBot1<Paulo Humberto> How do I update the kubuntu plasma from 5.18.5 to 5.20?13:39
AtahualpaBluesKaj: true :)13:40
IrcsomeBot1<Paulo Humberto> can anybody help me?13:40
BluesKaj@Paulo Humberto, just state your issue, we will try to help13:41
krytarikBluesKaj: He's already done so though.13:42
IrcsomeBot1<Paulo Humberto> @Paulo Humberto, Yes13:43
IrcsomeBot1<Paulo Humberto> I would like to update KDE Plasma from 5.18.5 to 5.20, I am using a Kubuntu 20, but I couldn't get it via PPA, is it possible? if so how do i do it?13:43
krytarikAs far as I've read, it's not yet possible but there are plans to make it so.13:44
BluesKajPaulo Humberto, sorry, missed your question, best to wait to upgrade to Kubuntu 20.10 where plasma 5.19.5 is default13:44
lordievaderQuakeString, the DNS to google works. What resolver have you configured?13:45
user|58657update13:45
BluesKaj20.10 will be release on Oct 2213:45
IrcsomeBot1ghostfacegangstar was added by: ghostfacegangstar13:45
IrcsomeBot1<Paulo Humberto> @BluesKaj, I see, thank you very much.13:51
BluesKaj@Paulo Humberto, np13:52
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, let me tell you what I did, … 1.Disconnected from wifi … 2. sudo rm -f /etc/resolv.conf … 3. sudo nano /etc/resolv.conf … i've put  … nameserver 8.8.8.8  … nameserver 8.8.4.4 … into resolv.conf file … 4. sudo chattr +i /etc/resolv.conf13:52
user|58657goodbye13:53
lordievaderQuakeString: And that worked? To be honest, it doesn't sound very reboot proof. Might be that NM already overwrites it on connecting to a wifi network.13:57
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, it did not work. I'm still seeking for help.13:58
lordievaderWhat are you using to setup your wifi connection? NetworkManager?13:59
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, yes, just using plasma Network Manager applet.14:00
lordievaderRight, that is likely overwriting your changes upon connecting. You can tell NetworkManager to use a specific DNS resolver per connection though.14:01
IrcsomeBot1<QuakeString> I'm using Moibile Hotspot from my mobile. I don't have any other wifi14:01
lordievaderSame thing ;)14:01
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, to not let NetworkManager alter resolv.conf file,  … i locked it with chattr +i14:02
IrcsomeBot1<QuakeString> before I did chattr +i /etc/resolv.conf, NetworkManager always change this file and change DNS every time it connect to wifi.14:03
IrcsomeBot1<QuakeString> but after I did chattr +i , NetworkManager cant change resolv.conf , but still I cant open google.com from web browser.14:03
lordievaderCan you ping google.com?14:05
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, yes, I can.14:06
lordievaderDo you have curl installed?14:07
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, sorry, now I check, ping googel.com is failed14:08
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, yes, i can ping now. ping time 230ms14:10
IrcsomeBot1<QuakeString> @lordievader, not installed.14:11
IrcsomeBot1<sammy_v> @lordievader, Stop giving random solutions which don't work.14:36
IrcsomeBot1<AndyKG> (Photo, 720x1280) https://irc-attachments.kde.org/r0RnZ46E/file_37672.jpg14:41
IrcsomeBot1<mx_tom> That looks good. Maybe try to run "sudo grub-install". Could be that that's needed to detect the kernel14:54
IrcsomeBot1<homus32> (Photo, 124x171) https://irc-attachments.kde.org/aMylPfa8/file_37674.jpg fix this....15:13
=== nthomas_20 is now known as nthomas20
=== atlas_ is now known as Guest4728
IrcsomeBot1<Matt Chambers> and that it's under the same session19:17
IrcsomeBot1<luisbalaguer1998> @Swift110, your are right19:20
user|65038I have windows 10, and a I have 25 GB free space in the ssd.20:12
user|65038I started the kubuntu instalation and I received the message:20:13
user|65038The partition table format in use on your disks normally requires you to create a separate partition for boot loader code. This partition should be marked for use as a "Reserved BIOS boot area" and should be at least 1 MB in size. Note that this is not the same as a partition mounted on /boot. If you do not go back to the partitioning menu and corr20:14
user|65038ect this error, boot loader installation may fail later, although it may still be possible to install the boot loader to a partition.20:14
user|65038The partition table format in use on your disks normally requires you to create a separate partition for boot loader code.20:14
user|65038What I must do now?20:15

Generated by irclog2html.py 2.7 by Marius Gedminas - find it at mg.pov.lt!